Lubię ' eksperymentować ' przepisy - wiadomo co kraj to obyczaj. Mieszkamy w różnych regionach naszego kraju < i nie tylko > więc myślę, że temat jak najbardziej będzie przydatny.
Jako pierwszy napiszę przepis mojej koleżanki Krystyny z Ropczyc ...
( w ubiegłym roku zrobiłam na spróbowanie parę słoiczków - w tym dużo więcej - posmakowały mojej rodzince )
Pikle
Zalewa : 3 szkl. wody, 1/2 szkl. octu ( 10% ), 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżka soli.
Do słoików ( używam półlitrowych ) włożyć na dno: liść pietruszki i selera, 4 plasterki marchwi, 2 plastry cebuli, ziele angielskie i listek laurowy wkładam między ogórasy ale można też położyć na dno.
Na jarzynki ułożyć ogórki ( osobiście kroję wszystkie w słupki ), zalać gorącą zalewą i pasteryzować 15 min.
Korniszony
Zalewa : 5 szkl. wody, 3/4 szkl. octu ( 10 % ), 3/4 szkl. cukru, 1,5 łyżki soli
do tego : listek laurowy, pieprz ziarnisty, koper, liść chrzanu.
Ogórki układamy w słoikach , dodać w/w przyprawy, zalać zalewą, pasteryzować mniej więcej 3 minuty od zagotowania wody.
Sałatka z ogórków
Ogórki, cebula, sól, pieprz mielony - naturalny ( nie piszę proporcji bo robię do smaku ).
Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry; dodajemy sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy ( aż puszczą sok ).
Zalewa: 1 szkl. wody, 1 szkl. octu ( 10 % ), 1 szkl. cukru + przyprawy ( listek, ziele angielskie ).
Gotujemy zalewę i wrzucamy do niej odciśnięte ogórki z cebulą. Po zagotowaniu nakładamy gorące w słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Robię podobnie, tylko nie gotuję ich w zalewie ale zalewam zimną wkładam do słoików i pasteryzuję 15 min. Miodzio ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńileż u ciebie pyszności w słoiczkach :)
OdpowiedzUsuń